Al snel wordt verondersteld dat de allerkleinsten onder ons nog geen functionele problemen kunnen hebben, omdat ze zo pril en beweeglijk zijn. Niets is minder waar.
Elke baby verlaat na 9 maanden de veilige, warme cocon van de baarmoeder. Gelukkig zorgt de natuur er voor dat dit vaak zonder al te veel problemen verloopt. Door de contracties van de baarmoeder, daalt het kindje in en maakt het een goeie spildraai. De schedelbotjes zijn nog soepel waardoor ze over elkaar kunnen schuiven tijdens het verlaten van het geboortekanaal.
Helaas gebeurt niet elke bevalling even vlekkeloos en heeft dit een impact op de baby.
Wanneer er medisch ingegrepen moet worden (inleiden, gebruik van ventouse, epidurale verdoving, keizersnede,..) of wanneer de drukkrachten te groot zijn door een abnormale ligging (stuitligging, sterrekijker, aangezichtsligging), navelstreng rond het nekje, blokkade van een schoudertje, moeilijke spildraai, meeduwen op de buik van de moeder,… kan dit er voor zorgen dat er bewegingsverliezen ontstaan in de schedel, het bewegingsapparaat en de organen.
Deze bewegingsverliezen kunnen invloed hebben op de totale ontwikkeling:
Het is belangrijk om deze bewegingsverliezen tijdig te behandelen, zodat het kindje optimaal kan ontwikkelen.
Osteopathie bij baby’s is een zachte manier van behandelen waarbij er niet gekraakt wordt. Er mag vanaf dag 1 behandeld worden. Hoe sneller, hoe beter.
Indien de bevalling vlot verliep en er geen duidelijke klachten zijn, is het aangeraden om na 6 weken op behandeling te komen voor een check-up van uw baby’tje.